Werken & Kaas Werken & Kaas

Voor de productielocaties in kaaspakhuizen (met uitzondering van koeling en opslag/rijping) kunnen richtlijnen gegeven worden voor temperatuur.

Beschrijving

Voor opstellen van deze richtlijn is de optimale (operatieve) temperatuur in de productieomgevingen bij kaaspakhuizen afhankelijk van de:

  • kledingisolatie van medewerkers
  • de mate van activiteit van de medewerkers

Kledingisolatie

Voor het vaststellen van de kledingisolatie (warmte- en vochtweerstand van kleding, uitgedrukt in clo) kan gebruik gemaakt worden van verschillende methoden. Naast het meten van de kledingisolatie kan deze ook vastgesteld worden met behulp van tabellen (bron: ISO 9920). Voor de gegeven richtlijn  in kaaspakhuizen wordt uitgegaan van het volgende:

Kledingpakket

m² *°C/W

Clo

Licht zomerpak

              

 

Onderbroek, lichte lange broek, hemd met open boord en korte mouwen, dunne sokken en schoenen.

0,08

0,5

Winterpak voor binnen

Ondergoed, hemd met lange mouwen, lange broek, trui met lange mouwen, dikke sokken en schoenen.

0,16

1,0

Activiteit

De activiteit wordt weergegeven in metabolisme (W / m2). Dit is de energie die wordt omgezet door de menselijke stofwisseling. Begrijpelijk hangt het metabolisme nauw samen met de (lichamelijke) activiteit van de mens.
Globaal geldt voor de volgende activiteiten de waarden (bron: Bijlage B uit NEN-EN-ISO 7730).

Activiteit

W / m²

met

Lichte activiteit, bijv alleen staande lichte werkzaamheden aan machine.

116

 

2,0

 

Matige activiteit, staand en lopend, bijv. werk aan machine.

165

 

2,8

 

Richtlijn

De volgende temperatuur richtlijn kan gegeven worden op basis van de onderstaande grafiek en de informatie  uit de bovenstaande tabellen.
 

  • Bij matige inspanning en dragen van een winterpak voor binnen is de optimale temperatuur: 8 – 16 °C
  • Bij matige inspanning en dragen van een licht zomerpak is de optimale temperatuur: 15 – 21 °C